събота, май 24, 2008

Bring trance back*

Why is trance, a genre considered by so many people to be commercial cheesy nonsense, so popular?


Интересен текст за транса, който повече повдига въпроси, отколкото дава отговори.

Забележителни са и някои мнения от последвалата дискусия. Например тезата, че мнозинството не притежава когнитивните способности да оцени друг електронен стил, т.е. трансът е най-достъпният такъв.

Срещу това застават изказвания защитаващи комплексността на жанра, който далеч не се изчерпва с Тиесто (не пропускай клипчето!) и Ван Буурен.

Както някой уместно е отбелязал, зададеният от автора въпрос изначално е риторичен. Все едно да питаш, защо е популярен поп-фолкът в България. В тоя локален контекст, електронната музика, която се слуша най-масово у нас днес, е някакъв прогресив хаус. Трансът тук никога не е бил особено популярен.

Неоспоримо хубавата страна на тоя стил са явните uplifting-линии и натрупвания, които го правят особено енергиен, но и доста предвидим. Т. нар. нео-транс, който доби популярност през изминалата година, подхваща точно този елемент, но го комбинира с по-бавен и неравномерен електро-ритъм. Такъв звук буквално изгражда "спътниковата серия" на Romboy vs. Bodzin (а и самостоятелния албум на последния, на чиято задна обложка ясно пише 'file under electro'), като същевременно е застъпен и при по-техно-ориентирания Martin Buttrich, например.

Може би транс-феновете вече не изглеждат така?

*Заглавието е от тук.

2 коментара:

  1. По-"народното" (ако мога да се изразя така) просто си печели и по-голяма аудитория. Защото е ясно, че поп музиката си има най-много привърженици по света, а някой като реши да се ориентира към нещо по-електронно и ще се хване за нещо по-познато като транс или хаус, които е ясно, че са лигави, но надали например би издържал ZZT - Lower State... Но пък всеки с вкуса си, просто по-разпространения вкус е такъв. Това като таз по музика дет искаше да я убедя чрез описание да прослуша определен тип музика. Как да стане, ве, ДЖанъм, абсурд. :).

    ОтговорИзтриване
  2. Трансът е мъртъв. Да живее трансът!

    ОтговорИзтриване