четвъртък, май 15, 2008

Ползвай презерватив

This might be the most important piece of clothing you've ever had your hands on.


В светлината на страстите Джордж Майкълови днес най-сетне и аз си купих тениска в подкрепа на борбата против СПИН.


(визуализация от тук; H&M крият старите си кампании като данъци)

Fashion against Aids е името на кампанията, която модният гигант H&M и благотворителният проект Designers against Aids стартираха през февруари с двайсетина модела от различни дизайнери. Като такива са се проявили предимно музикални изпълнители, сред които Tiga, Scissor Sisters и Justice. За разлика от колекциите на Мадона и Кайли, тук картинките/дизайнът са лично дело на имената, които застават зад тях.

Не че това оправдава крайно безидейните суичъри на Tiga, когото първоначално възнамерявах да уважа с покупката си. Тениската на Justice пък е просто грозна.

В тази връзка, виж как някои от звездите аргументират доброволното си участие в кампанията. Дори наивността на Rihanna е по-убедителна от оплетения език на Timbaland.

И на ниво аргументация, и на ниво продукт, моят победител е Katharine Hamnett -- фината дама с тениска 'stop and think' в края на видеото, която формулира проблема с две ясни изречения. Hamnett е по професия моден дизайнер, а широките й тениски с провокативни надписи в блокшрифт добиват култов статус през 80-те покрай Wham! и Frankie Goes To Hollywood ('Frankie say relax' е оригинален неин слоган).



Освен другото, стилът и посланието на надписа напомнят на лозунгите на Църквата, макар и в различен контекст. Е, не е като 'teach mastrubation', но да не забравяме за целта на кампанията.

Според етикета, всички дрехи Fashion against Aids са произведени от 100% био-памук. Една четвърт от цената им, или между 3 и 7 евро, подпомага YouthAIDS и Designers against Aids в борбата им за просвещение и превенция на заразата.

Aids-aware yet?

2 коментара:

  1. Ще те издебна някоя тъмна вечер, когато ходиш само по улиците, и ще ти я открадна най-безцеремонно. :D

    ОтговорИзтриване
  2. В невероятния случай, че се справиш с моите ненадминати нинджа-умения.

    ОтговорИзтриване