петък, март 17, 2006

Шах и... нокаут

Ще откача! Шах-бокс каза! Ай сиктир, имаме дори и родна организация, а европейският щампион е варненец.
И преди да се опиташ да визуализираш десния прав на Веско в хинди-мутрата на Ананд, хвърли един поглед на основните положения в играта:

В Шах-Бокса двамата съперници играят последователни рундове от шахмат и бокс.
Състезателите започват четириминутна игра на шахматната дъска, последвана от двуминутен бокс.
Играе се бърз шах, като общото времетраене на шахматната среща е 12 минути. Съперниците могат да спечелят срещата чрез нокаут, мат или по решение на съдията.
Ако 12-те минути на единия състезател свършат, другият печели.
Ако играта на шахмат свършва в пат, опонентът с по-високият резултат в бокса печели. Ако има равен резултат, състезателят с черните фигури печели.

Е не, тез избиха рибата с тоя спорт, човече! Направо е нелепо да седнеш чинно пред квадратчетата, след като току-що са те намаризили човешки в тиквата. От друга страна обаче, е готино да знаеш, че винаги можеш да набиеш канчето на "ей тоз келеш дет ми зе офицера", особено ако шахматът е по-слабата ти страна. Представям си само как четирите минути позор на дъската се изливат под формата на бесни серии върху опонента, сломявайки здравото му тяло барабар със здравия дух в него.
От единствената снимка, която видях, ми се струва, че предразсъдъците относно подобна комбинация произхождат от това, че като си кораво копеле, ти личи отвън. А гросмайстор може да се крие в абсолютно произволен персонаж. Логично от тези съждения следва, че първото, което прави впечатление у практикуващите шах-бокс, е именно, че са здравеняци. Което автоматично дава превес на на втората половина от името на спорта, най-малкото в представите на някой като мен, който за първи път чува за това.
Иначе нашето шампионче твърди, че е побеждавал веднъж Гари Каспаров. Йе, йе, шуър... а после той те разсипа от бой, нали?
Пак: както си личи от правилата, ти стига да си добър в една от двете дисциплини, за да имаш шанс за победа. Обаче помисли си, четири минути Тайсън все ще съумее да си опази царя от Топалката. А после? После виждаш ли я каква се задава? "DIY Chessmaster - пъзел за напреднали".
Затова хич не се опитвай да ме убедиш, че шахчето тук е нещо повече от смешна псевдоинтелектуална добавка към контактния спорт, която да разсее малко напрежението около кървящите чела, счупените носове и натрошените зъби.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Молиш се играта на шах да продължи повече ама времето си минава, ти не може да го биеш за толкова малко време, а оная горила срещу теб само това чака.. :).

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/9/09 14:26

    бесни серии , ha ha ha ha

    ОтговорИзтриване