понеделник, април 12, 2010

Kill your promoters

DJ Mag България определено ги бива повече като парти организатори отколкото като музикално списание. В духа на общия подем из столичния клубен живот, по тяхна покана на 24.04. в НДК предстои да гостуват Aeroplane и David Carretta.

Но да погледнем това съобщение. Като изключим формалностите около мястото на провеждане и цената на билетите, текстът му се свежда до два абзаца. И двата разказват изключително за Aeroplane, не пропускайки дори подробности като имена на изпълнители, които белгийското дуо е ремиксирало. Карета? Че той ще идва ли изобщо?

По същия начин изглеждаше страницата на събитието в RA, където до появата на официалния плакат преди няколко дни се мъдреше единствено снимка на Стефан и Вито. Дизайнът на самия плакат е чудесен и се връзва отлично с ню-диско имиджа на гостите, но също толкова несправедливо омаловажава единия от тях, поставяйки името му, изписано с в пъти по-малък шрифт, в ъгъла. Всъщност това се оказва единственото място, където въпросното изобщо фигурира.

И сега ако някой реши да оправдае всичко като каже, че Карета, видиш ли, е подгряващ диджей, такъв цигански ще му извъртя, че да не ходи един месец на парти. Carretta да подгрява за Aeroplane е като пържола за предястие и салатка за основно. Ще ме извиняват новоизлюпените фенове на осемдесетарския звук, ама мосю тия неща ги прави от едно 20 години — с далеч по-ударни резултати.

Не казвам, че белгийците са кофти. Напротив, стилът им е приятен. Но докато те плетат ефирни ремикси за популярни групи, франсето е истински техно-ветеран от ранга на The Hacker и Vitalic. Дебютното му L.S.D./You Can излиза още през 1994 за култовия Harthouse; две години по-късно с негова продукция (Innerwood) стартира пътеводният International Deejay Gigolos, приютил значителна част от творчеството му и до днес. Имена като GoodLife, Dancefloor Killers и Hot Banana допълват сметката. Shock Treatment е сред най-бруталните парчета, които познавам, ремиксите му за Kiko (Monique) и Sinema (You Keep Me Hangin' On) са стандарт, а името му присъства в безброй миксове и компилации.

На тоя фон, целенасочено или не, отношението на промоутъра е обидно. Kill your...

9 коментара:

  1. Бой им е малко. Брашняци.

    ОтговорИзтриване
  2. Междувременно се появи второ прессъобщение, специално за Carretta ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Хмм. За втори път се пръква някой заклет фен на електрото, който да ни каже, че сме зле. Първия път беше за Минител Роуз. Мисля, че сте страшни неблагодарници. Да коментираш колко е голям шрифта на името на любимия ти артист върху плаката е много тъпо. Вместо да се зарадваш, че въобще е там. Българщина! Що не изкоментираш в тоя стил плаката на exit където всички наистина стойностни неща са сбити отдолу а хедлайнери като миси елиът са грамден шрифт горе. Не харесвам хора, който държат да отбележат колко са светнати спямо другите с 15 поста и хейтърски коментари, отколкото да оставят половин уста за едно 'благодаря'. Shame on u пич. Нека ти напомня, че евента (както и списанието), ще предстви различни артисти с различни стилове. Т.е приготви се не само за електро, защото знам че после в същия хейт стил ще изкоментираш колко точно е пускал твоя кумир, как Aeroplane били лигави или как някой си пускал хаус или техно на свещения ивент.

    Калоян Русинов a.k.a dj Solaris а.к.а дизайнера на плаката

    ОтговорИзтриване
  4. Иначе блог-а е приятен! Адмирации.

    ОтговорИзтриване
  5. Ти ся набра, щот си правил плаката ли? За него кво лошо видя — аз казах, че е хубав. Пропорциите в лайнъпа са много повече организационно отколкото дизайнерско решение, тъй че не виждам причина да си така афектиран.

    Забрави противопоставянето на Ероплейн и Карета; и двете са известни имена на талантливи изпълнители. Но Disco Sensation именно не е с мащабите на Exit, за да си позволи подобен дисонанс в представянето на такива гости.

    Впрочем, Симеон Василев a.k.a. главният редактор на DJ Mag BG, реагира и по-бързо, и по-адекватно от теб, обяснявайки ми комуникационната стратегия на събитието, която отчасти споделих.

    ОтговорИзтриване
  6. не ман. не набрах за плаката. се ми е едно, кой го харесва и кой не. набрах на тона ти и заглавието. въпрос на лични предпочитания е да харесваш повече едното или другото. Хората са хвърлили доста труд да докарат Aeroplane (знаеш на кои фестивали ще свирят и си представи хонорара и нервите по докарването им тук) и явно са решили това да е основен 'тон на комуникацията'. не виждам кво размахвате сърдито пръст, вместо просто да кажете - ''я каква приятна изненада'' например. Kоментара ти за дисонанса и exit е дразнещо куртоазен - напъваш ли се да ги пишеш такива или ти идва отвътре? Не се бой - т.нар дисонанс ще се оправи с различни мерки, които организторите вече са предприели. Не желая да тролвам блог-а ти. харесва ми. Просто коментара ти по темата е неуважителен спрямо хората които го организират. явно вече си се свързал с тях. можеже да споделиш гледната си точка, след като ги изслушаш (виждам, че Симеон съвсем учтиво ти е обърнал внимание).

    ОтговорИзтриване
  7. Виж, аз на партито дори не мога да дойда. Изненадата наистина беше приятна и това го казах на Симеон.

    Накратко, неговото обяснение беше, че кампанията фокусира по-актуалното име, а инфо за Карета ще последва отделно. Което е донякъде разбираемо. Проблемът е, че от обявяването на гостите до преса за французина минаха поне две седмици, в които всеки, който не го е познавал, вероятно е решил, че е пълнеж, просто защото никъде не се даваше знак за нещо друго.

    Който пък го е познавал, се е изненадал повторно. Този път неприятно.

    Така или иначе, партито изглежда супер и дано вулканът не го осуети.

    ОтговорИзтриване
  8. http://www.facebook.com/event.php?eid=118095494871681&ref=ts

    ОтговорИзтриване
  9. Само да вметна няколко дни след партито... Беше много приятно. Повече от половината хора си тръгнаха след като Aeroplane приключиха сета си. Личеше си кой беше дошъл за по едно коктейлче, "да се покажем". Ние, разбира се, останахме до самия край. David Carretta направи титаничен сет, само за ценители.

    Мястото е чудесно за парти. Неведнъж съм ходил по работа в печатните бази под НДК и ми е било любопитно какво ли ще стане ако там се случи някакво събитие. Е, видях го :)

    ОтговорИзтриване