петък, март 19, 2010

Ако можеха да свирят

Отнесен към дадено изказване, въпросът "Как ти звучи това?" по-често има предвид абстрактната информация в него, отколкото звуковия състав и мелодията му. Но и музиката се пише.

Как звучи тогава един уебсайт? Един възможен отговор дава Codeorgan — софтуер за анализ и просвирване на уебстраници. Програмката превежда текстовото съдържание уебкода на зададената страница в музика с определена тоналност, синтезаторна линия и перкусии, благодарение на което всеки сайт зазвучава със своя собствена мелодия. За жалост алгоритъмът работи само с латински символи (вж. "About" на сайта), иначе сигурно можеше да изсвири и "Опълченците на Шипка".



Имайки предвид, че обновяването на съдържанието на един сайт променя и звученето му, не е учудващо, че преди настоящия постинг ELEKTRÖ се носеше афекстуински в ре минор, а сега бичи съвсем друго.

(via jorni.de)

3 коментара:

  1. Първият въпрос и аз ти го зададох скоро. А това с просвирването на уеб-страници е супер готина идея. Мелодията прекъсва някак странно, на моменти, но на кого му пука. Любопитството "да чуеш" блога/сайта си е огромно. :-)

    ОтговорИзтриване
  2. При теб въпросът беше строго музикално ориентиран ;-)

    Между другото, коментарът ти отново промени мелодията на блога, а моят сега сигурно ще го направи пак.

    ОтговорИзтриване
  3. Чай и аз да го променя. :D.
    Готино нещо, тъй да се зачукаш със сайта.

    ОтговорИзтриване