сряда, ноември 26, 2008

Страст

There's a question. Що не спрете да ми пушите в лицето? Хората ви забраниха да го правите в затворени пространства от обществена значимост респ. посещаемост и вие какво -- превърнахте автобусните спирки в газови камери. Всеки пети тръгнал с цигара в ръка по улицата. Някаква особена ангажираност ли следва да изразявате? Или наркоманско нетърпение да изчакате някое по-безлюдно -- и нерядко специално означено -- място за упражнение на нездравословния си навик?

Трябва да се прави разлика между статични и движещи се пушачи. Докато и двата типа са еднакво неприятна компания за околните, то първите поне могат да бъдат избегнати без голямо усилие. В нещастния случай обаче, когато пушачът се движи в твоята посока, трябва или рязко да смениш собственото си темпо, или да минеш на отсрещния тротоар. Ако има такъв.
Прочее неразбираемо е, с каква цел индивидът изобщо пуши, придвижвайки се. Една цигара не отнема цялото време на света, а и допускам, че удоволствието от нея е значително по-голямо, когато поне си кротнал зад някой ъгъл. Малките пишлеменца с индиански прически и запасани в чорапите дънки са асоциални по още много критерии, за да се търси обяснение за пушенето в движение точно у тях. 20-и-няколко-годишните майки, димящи усърдно над бебешките си колички също. За жалост покрай тях остават и сравнително разбрани на вид хора, нерядко студенти, които акат върху и без това кривите ми сутрини на спирката. Та самите Raucherbereiche в университета са непосредствено пред входовете на отделните сгради!

Но да се върнем на мобилните пушачи, които тук вече изрично обявявам за най-голямата напаст сред системно употребяващите тютюневи изделия. С няколко такива по който и да е пешеходен маршрут, придвижването по него се превръща в нелеп градски слалом. Оп, тоя ще го взема отляво, за да не вдишам дима, тоя ще го изпреваря на светофара, минавайки на червено, тук ще сменя тротоара, там ще закрия уста с ръкава си. Докато накрая не отлющя някой, ама гледай как! Откъде накъде прищявката на неколцина така неизбежно ще вреди на здравето на редовния гражданин, вървящ по пътя си?

Законопроект в три точки:
  1. На пушачите да се забрани движението, освен ако то не е в рамките на обособена зона за пушачи.
  2. Зоните за пушачи да се избират така, че да оставят безопасни алтернативи за движение на непушача.
  3. Статичните пушачи извън зоните да подбират местоположението си според точка 2.

2 коментара: