четвъртък, ноември 05, 2009

Легализирай това

Колкото и Уеб 2.0 да има вид на говорилня за масите, в коментарите под различни онлайн-публикации понякога се крие информация, значително по-интересна от оригиналния материал. Към едно иначе рутинно съобщение по темата за наркотиците, за което научих от Петър, анонимен коментатор (#4) е посочил линк.

Линкът води към стар превод на още по-стар материал. Преводът е лош, затова ето оригиналното отворено писмо на един икономист към един политик. Годината е 1989. Първият е Милтън Фридман, нобелов лауреат и защитник на свободния капитализъм; вторият е Уилям Бенет, бивш министър на образованието на САЩ и яростен борец против разпространението на наркотици в американското общество.

Писмото? Искрено, ясно, гениално.

2 коментара:

  1. Малко клиширано като се има предвид, че аргументите, които са посочени не са нещо гениално, но пък за времето си може и да са били силни думите...

    ОтговорИзтриване
  2. Аргументите са гениални именно с простотата си. Проблемът -- и тогава, и сега -- е комплексен, но Фридмън пледира преди всичко за една фундаментално различна перспектива към него.

    ОтговорИзтриване