петък, октомври 31, 2008

Из архива

Въпреки че откакто видях кратък архив на вестник "Култура" в мазето на университетската библиотека, имам предвид наличието на български произведения в богатия й фонд, каква бе изненадата ми, когато при търсене нещо съвсем различно в каталога попаднах на "Инвентарна книга на социализма". Сигнатурата на книжката е TY/oc17389, а самата тя кротува в отдела по славистика, редом до томчета Каравелов, Димов и Елин Пелин. Истински роден микрокосмос.

Понеже книгата не е нова, нека не звуча като вчерашен вестник, когато казвам, че е страхотна. Най-малкото като идея. Защото освен че е забавна -- особено за българина със смътен спомен-чувство за онова време, но не и за конкретните му образи, които изникват с всяка прелистена страница --, тя е и своеобразен каталог на изчезнали или застрашени от изчезване предмети-символи на една епоха. Самият аз съм имал (не)щастието да живея в нея около 4 години. Нямах представа, що е пионерско поръчение, нито дипломатически бонбони; че някога е съществувала настолна детска игра "Веселият воденичар" или уред за точене на бръснарски ножчета. Ясно помня обаче продукти като детското камионче, тип самосвал, каквото сам притежавах, или тенджерките за пренасяне на храна, които, изгубили първоначалното си предназначение в домакинството ни, служеха за варене на мляко. Архивите са хубаво нещо, когато са общодостъпни.

Оформлението на книгата просто трябва да се види.

Текстовете, начело с предговора, са написани с прекрасно чувство за хумор, като същевременно отразяват и невеселата страна на един криворазбран обществен ред. Не по-малко показателен е подборът на самите материали. Любим до момента ми е заключителният абзац от агитационен плакат за събиране на вторични суровини, 1976 г. (стр. 32):
С разделното събиране и предаване на книжните вторични суровини вие ще допринесете за изпълнението на партийния девиз "Ефективност и качество -- качество и ефективност"!


И още нещо. На гърба на библиотечния екземпляр пише "20 лв."; при петпроцентно намаление Хеликон актуално я продават за 29. Книгата е двегодишна.

2 коментара:

  1. Не му е тук мястото на тоз коментар, ама все пак: много хубаво подзаглавие на блога. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ехее, добрутро. Книгата е... как се казваше... основополагаща. И 20 лева струва и 29 ;-) Грабете, че не останаха.

    ОтговорИзтриване