петък, август 15, 2008

Допитване до народа

Онлайн-запитванията към дипломни работи явно вървят по подразбиране -- всяка седмица 2-3 линка от университетския дайджест водят до такива. Титани на хуманитарната мисъл като Зимел и Рийзман не споменават и едно число в трудовете си, но както и да е: Да живее емпириката!

Изправени пред един от основните проблеми на социологическото проучване -- мотивацията на респондентите --, немалко от настъпващите висшисти теглят томбола между попълнилите анкетата им. Наградите варират от купони за Amazon и MediaMarkt до преносими музикални устройства. Така конкуренцията за внимание се издига на финансово ниво: който не инвестира в нещо повече от "Моля, участвайте в анкетата ми! Благодаря.", изпуска потенциални участници за сметка на по-убедителните си колеги.

При тези условия всеки нематериален начин за диференциация изглежда обречен на провал. Тъкмо това твърдение опровергава запитването на Кармен Витнер, създадено с явна грижа към анкетираните и внимание към детайла. И въпреки че "Männer und Frauen in der Werbung" е една предостатъчно изследвана тема (а и така формулирана, струва ми се, не отразява съвсем точно интереса на проучването), участието в анкетата е истинско удоволствие.

Стига да знаеш немски, разбира се.

7 коментара:

  1. Анонимен16/8/08 05:17

    Това е третата ЩудиФауЦет-анкета, която попълвам този семестър. Всички ли пищат за това, по дяволите....

    ОтговорИзтриване
  2. Да, любим обект на изследване е. Аз я зарязах на 58%, защото започна да изисква прекалено много мисъл предвид липсващото възнаграждение :-D

    Но тая анкета -- надявам се е станало ясно -- е лошият пример.

    Добрият е тaзи в края на текста.

    ОтговорИзтриване
  3. направих току що анкетата на Каро. Много ми хареса сайта, изключително чист и ясен. Но мисля, че адски непрофесионално е подбрано съдържанието. Не знам, как на базата на тия отговори може да прави социологическо изследване. Да не говорим, че много пъти опцията ja/nein не ми беше достатъчна.

    ОтговорИзтриване
  4. Имаш право. Съдържанието заслужава методическа критика, но мисълта ми е, че форматът е привлекателен.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз, ако бях момиче, щях да кажа в началото, че който направи анкетата, ще ме види гола до кръста в края на клипчето. Да видиш как ще се попълни за нула време. (наистина ще види, иначе някой ще каже на другите, че няма нищо и ми загива каузата...)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/8/08 14:58

    Че що ако беше момиче.. и момчетата има какво да покажат :) Аз веднага бих попълнила :D

    ОтговорИзтриване
  7. Няма да е толкова успешно, повярвай ми. :P.

    ОтговорИзтриване