четвъртък, юли 03, 2008

Очи на четири

Преди да се хвърлиш на добилия солидна nu-rave популярност Wayfarer, едно предупреждение относно произведените в Италия модели.

Накратко: 15% фалшификати на европейския пазар и съмнителна активност около лицензирания производител Luxotica. Съветът е да се пазарува директно от Щатите (Bausch & Lomb) или от вносител.

Между другото, шведите от Cheapo предлагат визуално равностойна алтернатива за една четвърт от цената.

4 коментара:

  1. Анонимен1/8/08 17:39

    Здравей, случайно попаднах на този постинг. Преди година си купих въпросния модел на Ray Ban от България и мисля, че си струва. Първо - изработката е доста качествена и второ - купих ги от вносител. Тоест малко вероятно е да са менте.

    Мисля, че съветът ти да се купува само от Bausch & Lomb не е много актуален. От 1999 г. Ray Ban са собственост на Luxottica Group, която е единственият лицензиран производител на очилата със същата марка, в това число и на модела Wayfarer. Ето тук пише за това:

    http://www.bausch.com/en_us/home/corpcomm/general/formerlyowned.aspx

    Иначе по темата за имитациите - както всяко нещо с непреходен дизайн, така и очилата Wayfarer са доста имитирани. Аз лично нямам нищо против версията на Cheapo - в смисъл, че не съм жертва на т.нар. conspicuous consumption. И все пак не бих си купил нещо, което е лоша имитация на въпросните очила. Все пак си купувам слънчеви очила веднъж на няколко години и смятам за оправдано да дам малко повече пари...

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти! Благодаря за коментара и поправката. Явно и авторът на съобщението не си е направил труда да провери всичко.

    Личният ми опит с очила е малък и съветът в случая не беше базиран на него. Аз също съм на мнение, че си струва да отделиш повече средства за сравнително дълготраен продукт.

    За употребата на conspicuous consumption пък получаваш директно 10 точки :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен си заслужават и имитации на модела на Рей Бан. Има доста качествени очила тип wayfarer, които не са по-долу в качествено отношение.
    Имам модела на SIX, който е леко модифициран.

    ОтговорИзтриване
  4. Формата явно е модерна. Carhartt и Anon имат подобни модели.

    ОтговорИзтриване