вторник, януари 17, 2006

Психаротерапия

RUBENS IV се казва опитът, организиран от факултета по психология към Университет Триер. Научих за него от обява на колоните в университета, която набира доброволци за провеждането му. Още първото инфо, което ти дават, е, че не се използват нито електрошок, нито някакви медикаменти, т.е. нито ще те пържат, нито ще те тровят. Което пак не е голямо успокоение, защото гумените палки или загорелите афроамериканци очевидно не спадат към нито една от двете категории. Но да не преувеличаваме.
Ключовата дума в текста е “Belastungstest” (от нем. Belastung – натоварване), обаче нищо конкретно. Освен времетраенето – общо около 120 минути – разпределено на две части в два поредни дни.
Обявеното възнаграждение варира от (сигурни) 12 до (евентуални) 20 евро. Не пише обаче от какво зависи. Все едно. Пратих мейл на посочения адрес, изявявайки желание за участие. По-късно, след като вече оставих и телефон за връзка, ми се обадиха за окончателното записване. Единственият въпрос, който ми зададоха, беше дали в момента взимам някакви медикаменти, съдържащи кортизон. Какво е кортизон, питай Mногознайката или виж в гугъл. Заради спецификата на провеждане, изискваща всеки доброволец да бъде третиран отделно, се оказа, че графикът е запълнен до края на януари. Мен очакват на 3.02 и 4.02, съответно от 15:00 и 11:00.
Разбираемо, но пък и кофти е, че целият пърформанс е забулен в мистерия. От обявата става ясно само, че досега вече е имало три такива експеримента (логично, щом този е IV), участниците в които, нямат право да кандидатстват за този. В нета не намерих дори и толкова.
Неминуемо се сещам за “Senseless” с Марлън Уеънс, където главният герой, опитващ се да заработи пари по всевъзможни начини, включително дарявайки кръв и спрема, участва в тест на нов химически продукт, от който (вярно, по негова вина) му се ебава майката. Гласът по телефона обаче ме увери, че тук не става дума за нищо телесно. Фактът, че са замесени психолози, предполагам, е достатъчна гаранция за това.
Надушвам церебрална атака...

Няма коментари:

Публикуване на коментар