неделя, февруари 22, 2009

Миксмак

При електронната музика, която така обичам, често си струва цял диск да бъде рипнат в един-единствен MP3-файл, придружен от CUE-списък с индексите на отделните парчета. Така миксираните албуми запазват "потока" си, като едновременно дават възможност за избирателно прослушване на песните вътре.
Проблемът с тия рипове е в оскъдния софтуер, който е в състояние да разпознава отделните песни (т.е. да чете CUE-бележките) без аудиофайлът да е практически разделен: Единственият известен ми плеър с вградена такава способност, е симпатичният foobar2000, работещ само под Windows. Алтернативно, съществува приставка за Winamp.

Решение за Mac OS X изглежда да липсва. За около час открих няколко програми за разрязване -- от което се губи смисълът на въпросните рипове --, но нито един плеър или плъгин за iTunes.

Призовавам колективната интелигентност на помощ!

6 коментара:

  1. Анонимен23/2/09 01:31

    само *.m3u не върши ли работа?

    ОтговорИзтриване
  2. Не. M3U препраща към реално съществуващи файлове --  отделни песни в един албум --, а CUE-то просто посочва началото на всяка песен в един цял микс, без да го разделя на файлове. И вълкът сит и агнето цяло, дето се вика ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Ето, че се намери решение: Cog за Мак е семпъл плеър, поддържащ -- засега не съвсем изрядно -- cue-бележки.

    Благодарности на ЯOBÖT, на когото трябваха точно пет минути, за да го установи, и срам за мен, понеже бях попадал на програмата преди, а не се сетих да я погледна пак във връзка с проблема.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/2/09 17:20

    интересно. имам (поне) един албум, който не е сплитван на отделните песни, които го съставят, но m3u-то към файла показва съответното заглавие в началото на всяка.

    ОтговорИзтриване
  5. Хм.

    Ама позволява ли ти да пускаш директно определена песен, без да я търсиш със сийкъра? Това е основното при cue-тата.
    И кой плеър ползваш всъщност?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/2/09 18:08

    това не.
    плеъра ми е amarok 1.4 под ubuntu 8.10.

    ОтговорИзтриване