Nitritpökelsalz е любимата ми съставка в съдържание-то на немските трайни колбаси.
Не защото представлява смес от готварска сол и натриев нитрит/нитрат или калиев нитрат. Или защото от Древността насам се използва за консервиране на месо. Дори не и защото е сериозно изпитание за немското ми произношение.
А защото звучи готино и отваря апетита. Дали в обиновен салам тип "кучешка радост" или в пушените благинки на франсетата от Aoste -- Nitritpökelsalz в етикета е като тайна подправка на поколения майстори-месари (а всъщност -- нещо съвсем обикновено). Често със същото удоволствие гледам и най-долнопробните готварски предавания, докато нагъвам нещо вкусно. От друга страна, няма по-голямо мъчение за мен от тия предавания, когато съм гладен.
И накрая, за да не остана на очевидно безинтересен пост, както пише при pro, препращам към Пламен и един баварски специалитет, който дължи вида си на липсата именно на нитритпьокелзалц. Докато глаголът пьокелн (pökeln) може да се преведе като 'осолявам', то самата добавка е нещо повече от просто 'сол'...
сряда, май 21, 2008
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ей на, и досега не знам как се прави вайсвурст.
ОтговорИзтриване...
Всъщност... и не искам да знам.