сряда, май 07, 2008

Провокативна реклама

Преди около седмица беше хакнат форумът на Първа езикова гимназия - Варна (последното в Links отдясно; към момента недостъпен). Всички постинги бяха заменени с повтарящи се снимки на отвратителни гледки -- гавра с мъртви хора и котки --, а името на автора -- с ANONYMOUS. Освен стряскащото 'We are Legion' се повтаряше и кратък призив за посещение на enturbulation.com.

Преодолял първоначалния шок, там постепенно разбрах, за какво иде реч. Войната срещу сциентологията явно тече отдавна, а повод за един от актуалните сблъсъци е видео, в което може би най-известният представител на църквата -- Том Круз -- говори като невменяем.

Отношението ми към религията можеш да видиш в банерчето отдясно. Извън контекста на идеологическия сблъсък обаче, се замислям върху начина, по който му се обръща внимание в конкретния случай с хакнатия форум. От една страна не е ясно дали атаката може изобщо да бъде разглеждана като част от анти-кампанията на Анонимните при положение, че форумът по никакъв начин не е свързан със сциентологията.

Факт обаче е, че в комплект с ужасяващите снимки, анонимното послание се запечата трайно в съзнанието ми.

Не е ли била тъкмо такава идеята на Оливиеро Тоскани и Лучано Бенетон, докато са слагали зелено-бялото лого на италианската марка върху образи на болни, осакатени и дори мъртви хора? Разпънато и изкормено коте с цигара в устата има толкова общо с борбата против сциентологията, колкото и скърбящото около умиращия от СПИН семейство с разноцветните пуловери. Е, за самия Тоскани скандалните му кампании не са просто рекламa (а дори пълното й отрицание), но нека не ни убеждава, че не е предвидил -- и търсил -- шума около начинанието си. Шум, от който United Colors печелят години наред.

Разбира се, не се превърнах за една нощ в ревностен пазител на правата вяра, свободата на словото или човешките права, но добих чувствителност за един убягнал ми обществен проблем. Само котенцата ще ме преследват в кошмарите ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар