четвъртък, януари 26, 2006

The roof is on fire

Днес, 26-ти януари 2006, малко преди три следобед пропищя противопожарната аларма във Fachlesesaal B на университетската библиотека в Триер! Изненадвашо отегчен и монотонен, по-късно определен от една от посетителките на библиотеката като "blöde bayerische Stimme", глас започна да информира: "Feueralarm! Feueralarm! Bitte verlassen Sie das Gebäude.", прекъсван периодично от ужасяващо пищене. Народът в библиотеката обаче пет пари не даваше, поне не и след първите няколко повторения. А и още не миришеше (като в епизода на "Приятели", където Джоуи и Чандлър са се изопнали лешперската на новите си хиперудобни фотьойли и при подобна аварийна ситуация решават, че щом подът не е горещ, значи имат още време да зяпат телевизия). Все пак повечето малко по малко взеха да се надигат, но явно просто защото шумът обезсмисляше престоя им там; то ако беше сериозна работата, да се бяха опекли вече, но пък тогава и реакцията им би била друга. В голямото фоайе в основната сграда се бяха събрали няколко объркани посетители с папки и книги под мишница и се мотаеха небрежно на фона на леко глъхнещия заради отдалечеността, но все тъй дразнеш сигнал. Общо взето нещата нямаха вид на пожар и не след дълго хората се върнаха по местата си.
Интересно беше, че новината междувременно достигна компютърната зала на библиотеката и някой нехайно подхвърли въпроса "Абе някой чул ли е за няква пожарна аларма в Б?", утвърдителния отговор на който, получи с такава апатия от страна на отговарящия, че цялата зала избухна в смях. Липсваше само да се добави "Let the motherf**ker burn!", макар че в крайна сметка тревогата май се оказа фалшива.
Заради нея Лойпера закъсня за лекцията и оправда недобрата си подготовка с това, че са го изгонили от офиса му заради алармата.
Аз, хич да не е, добих известен страх при активирането на сирената, защото почти мигновено се сетих за Ясински във Виена, който – както сам каза – веднъж да отиде да си вземе книжка от библиотеката, а тя кво – опожарена. Шепа пепел, един вид, която е единственото останало и от една друга сграда.
Има явно разни субекти с пиромански наклонности и фетиш към аутодафетата, ама и "боят - той изгражда, той не да разгражда – той изгражда...".

Няма коментари:

Публикуване на коментар