четвъртък, април 16, 2009

Без лого

Огилви пише, че обичал да печели публично, но да губи в тайна, което не е никак лоша стратегия. Въпреки това ще я пренебрегна.

Вчера приключи конкурсът за лого на REVO FILMS, в който безуспешно участва и моя милост. Финалистите засега са повечко, крайният победител ще изскочи след Великден.

Гледайки мнозинството от предложенията, разбирам, че съм подценил революционния момент в самосъзнанието на компанията. Ама така е, четеш си обявата и сам си селектираш важната информация. А на такива многообещаващи лозунги принципно не обръщам внимание -- дето ще си революционен, просто гледай да си вършиш добре работата. Е, ако някой надъхан режисьор ми беше креснал в лицето, вероятно щях да го взема предвид.

Личните ми фаворити са два, като и двата са от автори, участващи с по още едно предложение, което, бидейки особено безлично, изглежда изпълнява функцията на контрастен фон за първото. Това са звездичката на г-н Пътев и пълнителят на г-н Градинко.

В същото време обаче в тесния кръг са попаднали и някои предложения, поставящи под въпрос критериите за избор. Червено-синьо "Revo Films" плюс силует на преяла гугутка ще да представляват някаква особено нежна революция, чиято връзка с киното може да бъде единствено порнофилм. Второто предложение фийчъринг птица също някак не съумява да разкрие идеята си в очите ми.
Кончето от филмова лента е перфектен пример за това, колко трудоемко може да бъде създаването на нещо безполезно, Гномът или е аутсорснал труда си към някой петгодишен, или самият той е такъв, а останалото го избива Че с монокъл и "RF" на баретата.

И за да бъде всичко справедливо, ето и моето отхвърлено предложение, открито за лоши думи хорски:


5 коментара:

  1. Сега, ако трябва да съм нетактичен и да цитирам един експерт... твоето предложение "не е лого". Както и да е, шортлиста е трябвало да бъде от 5-6 предложения макс.

    ОтговорИзтриване
  2. Експертът как аргументира това си заключение?

    ОтговорИзтриване
  3. Не го. Обикновено е очевидно.

    Ако искаш съвет - това е по-скоро илюстрация. Опитваш се да разкажеш нещо с логото, а не трябва, липсва ти абстракция. Техническите аргументи - не е добре нарисувано, заместваш буква с картинка (което е голямо "недей" в лого дизайна) и т.н.

    ОтговорИзтриване
  4. мен па ми харесва твоя вариант, но не е достатъно изчистено като "рисунък"... някои по-слаби са в шортлистата (лонглистата)

    ОтговорИзтриване
  5. Като се позагледам малко по-задълбочено в ЛОГОТО, мога да кажа, че ми харесва. Няма значение, че бие малко 'олд-скуул', готино е! :-))

    ОтговорИзтриване