вторник, август 14, 2007

Doing gender

След изпадналия германец и дядо-мазо идва гвоздеят на рубриката La Ville de Trèves по отношение на представители на девиантни социални групи в града.

В името на нагледността и с пълното съзнание, че позволяващото идентификация показване на индивида без неговото изрично съгласие, не е твърде етично, прилагам (в случая и единствената) снимка в профил. Последната е направена на автобусната спирка Trier Hauptbahnhof, която е ареалът на една друга обществена група, отдавна спечелила социологическия ми интерес. Но за нея - друг път.



Кадърът естествено е супер шпионски, защото бях принуден да прикрия
1) че го правя, снимайки с гръб към обекта
2) неистовия смях, който съдържанието му предизвикваше.
Отначало не можех да повярвам, че виждам такова нещо; дамата вляво май също не може. Въпросният индивид разговаряше с друг такъв, който по пол и възраст не се различаваше от него, но пък носеше отговарящи на първия признак дрехи. Сиреч нямаше нито рокля на цветенца, нито кожена дамска чанта, нито обеци, нито бели дамски обувки и бели чорапи. Нито косми в ушите :-D

"Бабата" му обясняваше, че намира подобен имидж за нещо толкова нормално, колкото "ей тази жена например" (*посочва една лелка наблизо*). Събеседникът й пък питаше, не е ли трудно да се поддържа. Общо взето ситуацията изглеждаше като случайна среща на двама приятели, които при последната си такава са били хетеросексуални и изведнъж, след коренна промяна у единия, другият живо се интересува от обстоятелствата й.

И за да не остана на ниво "баба ми пикае права", нека отбележа, че заниманието с транссексуални е особено благодатно за изследване на пола като социална категория, противопоставена на биологичната даденост - справка Харолд Гарфинкъл и транссексуалната Агнес.

4 коментара:

  1. Анонимен16/8/07 13:54

    Има много "ляв" вид... хе хе.

    ОтговорИзтриване
  2. хахах антроположки страсти и gender емоции!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Тоя го бях забравил. Добре, че има коментари да му се засмея пак. Много колоритен случай наистина.

    ОтговорИзтриване