вторник, декември 16, 2008

Българска телевизия

Покрай реферата за "Междукултурно публицистично качество", с който днес победно финиширах в предколедния слалом, попаднах на Телевизията на българите (част 2, част 3), част от страхотната документална поредица на ARTE -- Zapping international. Предаването представя отличителните черти на телевизионния пазар в различни страни и дава коментар, позовавайки се на местни експерти. Изданието за България е от 2007.

Забележи, как на въпроса "Кому принадлежат всички тия телевизионни станции?" Гого Лозанов успява да вкара едно лаконично "Не е ясно", преди да бъде заглушен от дублажа.

7 коментара:

  1. поредицата на Арте е страхотна и колкото и да обожавам тая телевизия, трябва да призная, че представянето на българския медиен ландшафт ми се стори малко повърхностен- не се търсеха причините, а по-скоро се описаваше предлагането. някак ми липсваше аналитичната перспектива на външния наблюдател.

    нещо, което ми направи впечатление: в България много се говорело за политика. не съм съгласна. или поне говоренето обикновено се свежда до махленското обсъждане, но не и до продуктивни дебати. така е в повечето медии. и в ежедневието. мисля, че повечето българи нямат елементарна политическа култура (или поне повечето от нашите връстници).

    едва от няколко месеца наблюдавам сериозен нов играч в тоя процес: Ре-Тв. или поне тук, в Германия, това ми е основният източник за политически и икономически новини *като изключим Капитал и Дневник, де*. Ре-Тв правят анализират. нещо, което ужасно липсва.

    последна точка и приключвам: друг важен фактор за политическото говорене са блогърите, ама тука ще сложа край на тоя коментар, че темата е дълбока, дълбока :)

    във всеки случай, благодарско за линковете!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/12/08 12:14

    В последния брой на списание Intro има много интересно интервю с Росен Петров, в което той говори и за българския телевизионен пазар. Любопитен ми беше фактът, че едно е когато имаш рейтинг, друго е, когато в общественото пространство се говори за теб. Не се бях замисля досега, че двете неща всъщност са различни.

    ОтговорИзтриване
  3. @anchett: На мен пък, тъкмо напротив, ми се стори много презицна оценка на ситуацията. Причините -- като не са известни, как да се опишат? То тъкмо това ни е характерното: случват се някакви неща и малко хора знаят как. А предаването не е като да залага на разследващата журналистика.

    Вярно е, че обемът на "политиканстването" не говори за качеството му или дори заблуждава. Но имаше едно "Nachdem die Menschen in 45 Jahren Totalitarismus zum Schweigen gezwungen waren". Това е като с кенефа на Господинов -- влизаш вътре и си развързваш езика. Пишеш "КУР", защото имаш право. Може нищо да не промениш, но за кратко ти е олекнало.

    За RE:TV съм съгласен, правят нещо наистина различно и качествено. Включването на блогосферата в обществения дебат е пример и за двете.

    ОтговорИзтриване
  4. Katz, съгласявам се с тебе, прав си, наистина туй с причините е трудно дори за българина, пък представям си за чужденци :)

    за това интервю на росен петров още някой беше споменал, ще взема да си потърся броя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Всъщност причините са пределно ясни и са много - Гергов, лицензите, липса на ТВ култура, робуването на рейтинги, държавната телевизия, намесата на политиците, ниското заплащане, липсата на работещ регулаторен орган, непрозрачността на собсвеността на медии, малкият пазар...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/12/08 14:47

    anchett, потърси някой да ти даде броя да прочетеш интервюто. 9 страници е и Росен говори много интересно. Уважавам позицията му и ми допадат доводите му.

    ОтговорИзтриване