събота, декември 20, 2008

Зимфония

петък, декември 19, 2008

Спирка "Изложбена"

В ролята си на социално средище с неминуемо висока посещаемост транспортните възли -- спирки, гари, летища -- са идеални места за реклама. Или изложба. Нито първи, нито последни и едва ли единствени в момента, пътуващите изложби "Sonderzüge in den Tod" (Извънредни влакове към смъртта) и "Schöner Schein -- Dunkler Schatten" (Красив блясък -- тъмна сянка), съответно на централна гара Манхайм и летище Франкфурт, са два примера за това.



Първата, която пътьом посетих лично, представя централната роля на немските железници в масовото депортиране към концлагерите през 30-те. Изборът на място в случая е подкрепен допълнително както от темата й, така и от организаторската инициатива на Deutsche Bahn, крайно похвална на фона на неоправданото неудобство, с което мнозинството германци говори за националсоциализма. Недостатъкът, съпътстващ възможността за безпрепятствено посещение, се крие в нерегулираните човешки потоци, които понякога могат да затруднят неколцината културно заинтересовани пред таблата. Клас ученици с екскурзовод и централният коридор на Манхайм Хауптбанхоф беше фул.



В зависимост от разположението си изложбата на летището вероятно споделя проблема. От друга страна, далеч по-големите размери на тоя тип транспортно средище може пък и да се отразяват благоприятно на посетителите. Така или иначе темата -- фалшификатите на потребителски стоки от носни кърпички до авточасти -- е едновременно супер интересна и адекватно пласирана, а самата изложба се закрива чак на 4. януари. За мое съжаление полетът ми утре е от Кьолн, където до сега не съм се сблъсквал с подобна инициатива.

четвъртък, декември 18, 2008

Културен анонс



Студентският празник мина и замина. В мен остана флайерът от провеждането му в Триер, на което не отидох. Няколко хайлайта:

  • Сградата в дъното на пръв поглед взех за Порта Нигра. Всъщност е тази на Народното събрание.
  • Всъщност и всички останали обекти в колажа са български -- възрожденски къщи, Москвич със софийски номер, каручка с 2 баби и 1 магаре.
  • Изобилието от пътни знаци в дясната част красноречиво отразява манталитета на средностатистическия български студент в Германия. Указателните "България" и "Германия", обърнати в диаметрално противоположни направления един над друг, недвусмислено противопоставят двете дестинации, докато евфемистичното "balkan musik" и задължителното "retro" дават тон за верния посетител на Син Сити.
  • Набитото око няма да пропусне и гордо задрасканите учебници -- символ на примерния студент.
  • Welcome EU!

сряда, декември 17, 2008

Rodeo mechanique

След Kill Your Radio през относително далечната 2004 Давид Карета почти не се беше проявявал лично. Сега френският електро-диско-майстор с най-печения порно мустак от Джорджо Мородер насам е издал чисто нов пълнометражен албум. Верен на курса на лейбъла си Space Factory, с Rodeo Disco мосю Карета доставя 10 парчета, прогизнали от суров бийт, жужащи синтезаторни линии и вокодери. Във време, когато дори бившият мой любимец и негов сънародник Кико плющи на конвейр скучни минимъл-говна с нелепи заглавия, родеото на Карета е (танцова) стъпка назад към доброто "старо" време.

Не на последно място идват забавните, макар и незапомнящи се имена на песните, отделни думи от които (disco, dance, love, sex, planet, moon) се съдържат на точно две места в албума.

вторник, декември 16, 2008

Българска телевизия

Покрай реферата за "Междукултурно публицистично качество", с който днес победно финиширах в предколедния слалом, попаднах на Телевизията на българите (част 2, част 3), част от страхотната документална поредица на ARTE -- Zapping international. Предаването представя отличителните черти на телевизионния пазар в различни страни и дава коментар, позовавайки се на местни експерти. Изданието за България е от 2007.

Забележи, как на въпроса "Кому принадлежат всички тия телевизионни станции?" Гого Лозанов успява да вкара едно лаконично "Не е ясно", преди да бъде заглушен от дублажа.

петък, декември 12, 2008

Важно!

  • onion rings = Лукчо звъни
  • passierte Tomaten = случени домати (домати с лук)
  • vodka after = водка с лед

понеделник, декември 01, 2008

Техно

Ако също като мен си пропуснал Feiern и още пресния Berlin Calling, в най-гъвкавата медиа по всяко време можеш да компенсираш. Под заглавие We Call It Techno будни умове са създали документален филм за раждането на електронната сцена в Германия.

От него ще разбереш, кой е измислил термина "техно", защо Mayday не е първият немски рейв и какви са конфликтите по оста Франкфурт-Берлин. Филмът включва непубликувани кадри от смутни времена и силен олдскуул саундтрак.